Dietetycy coraz częściej stosują programy do układania diet

10 pytań, które najczęściej zadają pacjenci swoim dietetykom
10 pytań, które najczęściej zadają pacjenci swoim dietetykom
3 października, 2017
Dietetycy coraz częściej stosują programy do układania diet

Specyfika i charakter pracy dietetyka sprawiają, że coraz więcej specjalistów sięga po programy dietetyczne, które wspomogą ich w codziennej pracy i sprawią, że będzie ona efektywna i zoptymalizowana. Dlaczego tak ważne dla dietetyków jest odpowiednie oprogramowanie, które pozwoli przyspieszyć proces ułożenia planu żywieniowego? Na to pytanie można odpowiedzieć po przeanalizowaniu zadań, jakie stoją w pracy przed dietetykiem.

Zazwyczaj początkowym etapem współpracy dietetyka i pacjenta jest  pierwsza wizyta, na której dietetyk przeprowadza szczegółowy wywiad żywieniowy, wykonuje pomiar składu ciała na analizatorze, pomiar obwodów, wstępnie konsultuje i odpowiada na pytania pacjenta, po czym  przedstawia ewentualny plan terapii żywieniowej. Po całym dniu przyjmowania pacjentów (tych, którzy byli na wizycie pierwszy raz, jak i tych kontrolnych) przychodzi pora na układanie jadłospisów. I w tym momencie zaczyna się kolejna część intensywnej pracy wymagająca maksymalnego skupienia i przede wszystkim wiedzy. Dietetyk musi jeszcze raz dokładnie przeanalizować wywiad, jaki przeprowadził z pacjentem, wyliczyć kilka istotnych wskaźników, dzięki którym będzie mógł dobrać odpowiednią wartość odżywczą i energetyczną planowanego jadłospisu oraz wziąć pod uwagę jeszcze kilka istotnych czynników, takich jak:

  • stan fizjologiczny pacjenta, wiek, płeć, wzrost, aktywność fizyczną,
  • choroby i wszelkie dolegliwości jakie towarzyszą pacjentowi
  • przyjmowane leki
  • alergie i nietolerancje na dane produkty
  • preferencje żywieniowe (co lubi, czego nie)
  • godziny i tryb pracy pacjenta ( tak dopasować typ posiłków w jadłospisie aby pacjent bez problemu mógł je tam zabrać i zjeść bez konieczności odgrzewania)
  • wyposażenie kuchenne pacjenta (np. jeśli pacjent nie posiada blendera, a nie przewiduje jego zakupu odpadają wszystkie zupy krem, smoothie, koktajle, musy itp)
  • dostępność sezonowych warzyw i owoców – dietetyk układając jadłospis musi pamiętać o tym aby w jadłospisie znajdowały się jedynie owoce i warzywa sezonowe, ponieważ to one są najzdrowsze a pacjent nie ma problemu ze znalezieniem ich w sklepach. Dzięki temu uniknie też dodatkowych telefonów czy zapytań mailowych od pac netów na temat zamienników.

Często okazuje się, że chcąc wziąć pod uwagę wszystkie te czynniki, przygotowanie jadłospisu jest nie lada wyzwaniem i zajmuje kilka długich godzin. Dodatkowym zadaniem jest jeszcze sprawdzenie, czy ułożony jadłospis spełnia zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminy, makro i mikroelementy. Dochodzą dodatkowe godziny pracy.

Takie plany żywieniowe dietetyk musi ułożyć dla wszystkich swoich pacjentów. Szybko można się przekonać, że robiąc to bez żadnej pomocy praca i wysiłek jaki trzeba włożyć w przygotowanie diet są niewymierne finansowo i przestają się opłacać.

Program dietetyczny jest narzędziem, który przyspiesza proces układania jadłospisów i coraz więcej dietetyków chcąc zoptymalizować swój czas pracy  decyduje się na jego zakup . Dobry, nowoczesny, innowacyjny program potrafi wspomóc dietetyka na każdym etapie planowania diety. Po wprowadzeniu do programu założeń i parametrów pacjenta to program wylicza odpowiednie wskaźniki i  generuje normy dobowe, wyklucza z bazy programu produkty i potrawy, których pacjent nie toleruje bądź nie lubi. Ułatwia to pracę, ponieważ  to program pamięta za dietetyka  istotne informacje z wywiadu z pacjentem. Dodatkowo nowoczesne programy dietetyczne zawierają bazę przepisów, które można wykorzystywać w kreowanym jadłospisie bądź dowolnie je modyfikować. Dodatkowo po ułożeniu jadłospisu program generuje go dla pacjenta w przejrzystej, przyjaznej formie a często też dodatkową funkcjonalnością jest automatyczny wydruk listy zakupów.

Dietetyk jest w stanie zaoszczędzić wiele czasu, a co za tym idzie ułożyć więcej jadłospisów, przyjąć większą ilość pacjentów i zwiększyć zyski swojej poradni, podnosząc przy ty komfort i jakość swojej pracy.  Tak więc, nic dziwnego, że programy dietetyczne cieszą się dużym powodzeniem i są niezbędnym elementem wyposażenia gabinetu dietetycznego.

Logowanie