Zalecenia Żywieniowe jako dodatkowy materiał edukacyjny dla pacjenta – baza ponad 30 zaleceń w programie Dietico

Nowość! Moduł edukacyjny w programie Dietico
9 kwietnia, 2024
Planer dla Dietetyka – Maj 2024 – do druku
20 kwietnia, 2024

W pracy dietetyka jednym z kluczowych elementów jest dostarczenie pacjentowi rozwiązań problemu, z którym przychodzi do dietetyka: spersonalizowanych i skutecznych jadłospisów i zaleceń żywieniowych. W programie Dietico, który stale się rozwija, kładziemy nacisk na indywidualność i skuteczność, aby pomóc dietetykom w pracy nad poprawą zdrowia i samopoczucia swoich pacjentów. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom, stworzyliśmy bazę ponad 30 zaleceń żywieniowych w różnych jednostkach chorobowych, które można dodawać jako dodatkowy materiał do indywidualnych jadłospisów.

Dostarczanie pacjentowi dodatkowej formy edukacji, jakimi są zalecenia jest istotne z kilku powodów:

  • Zalecenia żywieniowe to nie tylko lista zakazanych i zalecanych produktów. To również edukacja. Poprzez wyjaśnienie, dlaczego określone składniki są ważne lub dlaczego inne należy ograniczyć, pacjenci mogą lepiej zrozumieć wpływ diety na swoje zdrowie. 
  • Pisemne zalecenia są jasne i konkretne. Pacjent może się do nich odwoływać, aby uniknąć niejasności lub zapomnienia szczegółów przekazanych ustnie podczas wizyty. 
  • Pacjenci często mają wiele informacji do przyswojenia podczas konsultacji z dietetykiem. Zapisane zalecenia umożliwiają pacjentom samodzielną pracę nad swoją dietą. 
  • Pacjenci często dzielą się swoimi zaleceniami żywieniowymi z rodziną lub opiekunami. Pisemna forma ułatwia przekazanie tych informacji innym osobom, co może być istotne dla utrzymania spójności w podejmowaniu decyzji żywieniowych w domu. 
  • W przypadku wielu chorób, takich jak cukrzyca, nadciśnienie czy choroby serca, odpowiednia dieta odgrywa kluczową rolę w zarządzaniu nimi. Zalecenia żywieniowe dostarczają pacjentom narzędzi potrzebnych do kontroli objawów i poprawy stanu zdrowia.

Zalecenia żywieniowe dostępne w programie Dietico:
1. Zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży
2. Zalecenia żywieniowe w cukrzycy ciążowej
3. Zalecenia żywieniowe w cukrzycy typu II
4. Nietolerancja laktozy – zalecenia żywieniowe
5. Zalecenia żywieniowe w diecie bezglutenowej
6. Zalecenia żywieniowe w diecie łatwostrawnej
7. Zalecenia w diecie przeciwzapalnej
8. Zalecenia żywieniowe w dnie moczanowej
9. Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym
10 Zalecenia żywieniowe w niedokrwistości z niedoboru żelaza
11. Ogólne wskazówki do stosowania jadłospisu
12. Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy
13. Zalecenia żywieniowe we wrzodach żołądka i XII-nicy
14. Zalecenia żywieniowe przy ZJN postać z biegunką
15. Zalecenia żywieniowe przy ZJN postać z zaparciami
16. Zalecenia żywieniowe w insulinooporności
17. Zalecenia żywieniowe w zaparciach
18. Zalecenia żywieniowe w chorobie Hashimoto
19. Zalecenia żywieniowe w alergii na nikiel
20. Zalecenia żywieniowe w diecie antyhistaminowej
21. Zalecenia żywieniowe w alergii na salicylany
22. Zalecenia żywieniowe w PCOS (zespole policystycznych jajników)
23. Zalecenia żywieniowe w nietolerancji fruktozy
24. Zalecenia żywieniowe w kamicy pęcherzyka żółciowego
25. Zalecenia żywieniowe po cholecystektomii
26. Zalecenia żywieniowe w migrenie
27. Zalecenia żywieniowe w endometriozie
28. Zalecenia żywieniowe w osteoporozie
29. Zalecenia żywieniowe w OZT (ostrym zapaleniu trzustki)
30. Zalecenia żywieniowe w PZT (przewlekłym zapaleniu trzustki)
31. Zalecenia żywieniowe w łuszczycy
32. Zalecenia żywieniowe w trądziku

Wszystkie te aspekty podkreślają istotę dostarczania pacjentom dodatkowych materiałów jakimi są zalecenia żywieniowe.

Logowanie