Wiek metaboliczny – ciekawy parametr czy niepotrzebny straszak?

Planer dla Dietetyka – Listopad 2019 – do druku
30 października, 2019
Planer dla Dietetyka – Grudzień 2019 – do druku
1 grudnia, 2019

Część analizatorów składu ciała zawiera opcję obliczenia tzw. wieku metabolicznego. Z informacji ze strony internetowej Tanita Polska – producenta analizatorów możemy się dowiedzieć, że jest on „obliczany na podstawie porównania BMR do BMR poszczególnych grup wiekowych. Jeżeli twój wiek metaboliczny jest wyższy niż twój prawdziwy wiek, to znaczy, że powinieneś polepszyć swoją podstawową przemianę materii. Zwiększona ilość ćwiczeń pozwoli ci na zbudowanie tkanki mięśniowej, która pomoże w polepszeniu wieku metabolicznego.”

Jest to wyjściowa informacja o stanie naszego organizmu, która może być bodźcem do zapoczątkowania zmian w stylu życia. Trzeba jednak pamiętać, że niesie pewne ograniczenia i nie zawsze odzwierciedla faktyczny stan zdrowia.

Nieustający pęd za młodością sprawia, że pacjenci chcą być  wyglądać/czuć się młodziej. Bacznie zwracają więc uwagę czy i kiedy wiek metaboliczny zaczyna się obniżać. 

Dla osób otyłych, które mają zwiększoną ilość tkanki tłuszczowej – wiek metaboliczny będzie wyższy niż metrykalny (w zależności od typu analizatora- wiek metaboliczny może być max. 15-20 lat większy niż wiek pacjenta).

U pacjenta, który boryka się z niską masą ciała i niedożywieniem (a więc i małą zawartością tkanki tłuszczowej), wiek metaboliczny będzie niższy, co mogłoby sugerować dobry stan zdrowia.

Podwyższony wiek metaboliczny zaczyna spadać, gdy tkanka tłuszczowa przybliża się do granic normy dla danej grupy wiekowej (z rozróżnieniem na płeć oczywiście), zwiększa się masa mięśniowa, poprawia nawodnienie organizmu. Może się więc zdarzyć, że pacjent, który schudł z 150 do 100 kg nadal ma taki sam wiek metaboliczny, jak na pierwszej wizycie, gdyż zawartość tkanki tłuszczowej daleka jest od przyjętych norm. 

Taki pacjent przebył niezwykle długą drogę a parametr, w jego mniemaniu dość istotny, się nie zmienił- może to wywołać frustrację, niezrozumienie i niechęć do dalszych zmian.

Wszelkie zaburzenia wynikające ze złego przygotowania do badania i mające wpływ na zmiany istotnych parametrów: tkanki tłuszczowej, mięśni czy zawartości wody w organizmie będą miały swoje przełożenie w wieku metabolicznym.

Wiek metaboliczny nie jest (dla dietetyka) istotnym parametrem do oceny stanu zdrowia organizmu. Służy raczej jako marketingowy dodatek, który może motywować pacjenta do zmiany stylu życia, a przecież o to, My, dietetycy, “walczymy” 🙂

Logowanie