Poczucie samotności i ciężaru odpowiedzialności w pracy na własny rachunek: wyzwania w poradni dietetycznej i psychodietetycznej.

Planer dla Dietetyka – Sierpień 2024 – do druku
20 lipca, 2024
Nowy 68. szablon diety w Dietico: Ekspresowa dieta dla zapracowanych pacjentów!
12 sierpnia, 2024

Każda forma zatrudnienia ma swoje plusy i minusy. W przypadku prowadzenia gabinetu dietetycznego czy psychodietetycznego prowadzenie jednoosobowej działalności gospodarczej ma wiele zalet. Możemy do nich zaliczyć możliwość podejmowania samodzielnych decyzji dotyczących czasu i godzin pracy, zasad działania firmy, sposobu prowadzenia wizyt, zakresu udzielanych świadczeń, regulaminu poradni itd.
Niestety, jednoosobowa działalność gospodarcza w branży dietetycznej lub psychodietetycznej bardzo często związana jest z samotnością, ogromnym poczuciem odpowiedzialności, brakiem wsparcia i konstruktywnej informacji zwrotnej od współpracowników.

Poczucie samotności i nadmiaru odpowiedzialności podczas prowadzenia własnej poradni dietetycznej i psychodietetycznej

Prowadzenie jednoosobowej działalności gospodarczej w branży dietetycznej czy psychodietetycznej związane jest z samodzielnym działaniem i brakiem wsparcia ze strony współpracowników.
Za wszelkie decyzje dotyczące organizacji pracy gabinetu dietetycznego czy prowadzenia pacjentów jest się samemu odpowiedzialnym.
Szczególnie trudne są sytuacje, gdy dietetyk potrzebuje rozmowy z innym specjalistą, który mógłby udzielić mu porady. Jest to naturalne, ponieważ w pracy z pacjentem często pojawiają się wątpliwości i potrzebne jest spojrzenie drugiej osoby. Niestety, dietetycy i psychodietetycy, w odróżnieniu od psychoterapeutów, rzadko mają możliwość korzystania z profesjonalnych superwizji.
Wielu specjalistów z branży dietetycznej i psychodietetycznej odczuwa przeciążenie związane z odpowiedzialnością za podopiecznych oraz działanie firmy.

Poszukiwanie wsparcia innych specjalistów podczas prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży dietetycznej lub psychodietetycznej

Dietetyk lub psychodietetyk, który odczuwa samotność czy przytłoczenie spowodowane prowadzeniem własnej działalności gospodarczej, powinien rozważyć poszukiwanie wsparcia ze strony innych specjalistów. Dobrym pomysłem może okazać się kontaktowanie się z osobami o pokrewnych profesjach i nawiązywanie z nimi współpracy. Mogą to być np. psycholodzy, lekarze czy fizjoterapeuci. Dzięki temu  możliwe jest tworzenie nieformalnych, multidyscyplinarnych zespołów, które mogą, w sposób holistyczny, pomagać pacjentom. Specjaliści wchodzący w skład takich grup, z reguły, pozostają ze sobą w stałym kontakcie. Ponadto, można rozważyć wspólne wynajmowanie lokali, w których znajdują się gabinety. Może być to także przestrzeń do spotkań dietetyka i psychodietetyka  z innymi specjalistami, a także  wymiany doświadczeń i spostrzeżeń dotyczących pacjentów i ich postępów.

Poszukiwanie wsparcia innych dietetyków czy psychodietetyków podczas prowadzenia jednoosobowej działalności gospodarczej

Dobrym pomysłem jest to, aby dietetyk prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą, utrzymywał kontakt z innymi specjalistami, którzy także prowadzą własne gabinety dietetyczne czy psychodietetyczne. Mogą to być osoby poznane np. podczas studiów czy szkoleń.

 Warto rozważyć specjalistów, którzy zajmują się nieco innymi obszarami dietetyki. Mogą to być dietetycy sportowi, psychodietetycy, dietetycy pracujący głównie z pacjentami borykającymi się z problemami hormonalnymi itd. Współpraca z osobami zajmującymi się różnymi dziedzinami dietetyki może być niezwykle rozwijająca i przynosić korzyści w postaci  bardziej efektywnego prowadzenia pacjentów.

Podejmowanie współpracy z dużymi poradniami dietetycznymi lub lekarskimi podczas prowadzenia jednoosobowej działalności gospodarczej

Prowadzenie własnego gabinetu dietetycznego, lub psychodietetycznego sprawia, że dietetyk w pracy spotyka wyłącznie pacjentów. Nie ma współpracowników, nie spotyka nikogo znajomego na korytarzu czy w pracowniczej kuchni. Wielu specjalistów tęskni za towarzystwem w miejscu pracy. W takiej sytuacji dobrym pomysłem jest rozważenie podjęcia współpracy z większym ośrodkiem np. dużą poradnią dietetyczną czy lekarską. W takich miejscach bardzo często poszukuje się dietetyków i/ lub psychodietetyków.

Stawianie granic podczas współpracy z pacjentami w gabinecie dietetycznym lub psychodietetycznym

Samodzielne prowadzenie gabinetu dietetycznego czy psychodietetycznego sprawia, że dietetyk nie ma możliwości omówienia swojej pracy z innymi specjalistami. Konsekwencją takiego sposobu pracy może być brak dystansu i możliwości obiektywnego ocenienia swoich własnych działań. Dietetyk czy psychodietetyk może nie zauważyć nawet momentu, w którym zacznie zbyt bardzo przejmować odpowiedzialność za poczynania i postępy pacjentów. Specjalista powinien być uważny na takie sytuacje.
Bardzo ważne jest stawianie granic i jasne pokazywanie podopiecznym, za co odpowiedzialny jest dietetyk, a za co pacjent. Warto, też przestrzegać godzin pracy i znajdować czas na wypoczynek.
Prowadzenie własnej poradni dietetycznej czy psychodietetycznej często jest związane z  poczuciem odpowiedzialności za pacjentów oraz zarobki firmy. Może to powodować chęć odpowiadania na wszelkie potrzeby zgłaszane przez podopiecznych oraz bycie dla nich dostępnym 24/7.
Niestety, takie postępowanie może być bardzo zgubne. Jego skutkiem może być psychiczne zmęczenie dietetyka lub nawet, po dłużnym czasie, wypalenie zawodowe. Ponadto pacjenci powinni budować poczucie własnej sprawczości i w oparciu o wiedzę zdobywaną podczas wizyt podejmować własne decyzje żywieniowe.

Podsumowanie informacji o poczuciu samotności podczas prowadzenia jednoosobowej działalności gospodarczej w branży dietetycznej i psychodietetycznej

Prowadzenie jednoosobowej działalności gospodarczej daje dietetykowi wiele możliwości tj. rozwijanie firmy według własnego pomysłu oraz samodzielne ustalanie zasad i godzin pracy. Niestety, często związane jest z samotnością i brakiem wsparcia ze strony współpracowników, którzy mogliby udzielić porady lub informacji zwrotnej dotyczącej prowadzenia pacjentów czy funkcjonowania gabinetu dietetycznego.
Dobrym pomysłem jest nawiązywanie długotrwałych relacji zawodowych ze specjalistami zawodów pokrewnych lub osób zajmujących się innymi obszarami dietetyki np. dietetyką sportową, psychodietetyką. Można też rozważyć nawiązanie współpracy z dużą poradnią dietetyczną lub lekarską, która zatrudnia wielu specjalistów.
Każdy dietetyk i psychodietetyk powinien także pamiętać o jasnym określaniu swoich granic i zadbaniu o własny komfort psychiczny w pracy.

Autorka:

Maria Sobieszek

Logowanie