Chat with us, powered by LiveChat

Konferencja „┼Ül─ůska Jesie┼ä Dietoterapii 2017ÔÇŁ – relacja, wnioski, najwa┼╝niejsze doniesienia

Jak program do układania jadłospisów Dietico przyspiesza i ułatwia pracę dietetykom? Najistotniejsze funkcje.
Listopad 2, 2017
Ochrona danych osobowych (RODO) w gabinecie dietetycznym. Co dietetyk powinien wiedzie─ç?
Luty 19, 2018

W tym roku mieli┼Ťmy okazj─Ö uczestniczy─ç i poszerza─ç swoj─ů wiedz─Ö na konferencji ÔÇť┼Ül─ůska Jesie┼ä Dietoterapii 2017ÔÇŁ. Wysoka jako┼Ť─ç merytoryczna i wiedza przekazywana przez znanych, ┼Ťwietnych prelegent├│w poparta dowodami naukowymi – to g┼é├│wne cechy tego wydarzenia. Konferencja ta charakteryzowa┼éa si─Ö tym, ┼╝e tematy by┼éy omawiane z perspektywy dw├│ch specjalist├│w (najpierw lekarza, p├│┼║niej dietetyka).

Pierwszym, omawianym zagadnieniem by┼éa oty┼éo┼Ť─ç metaboliczna u os├│b z prawid┼éow─ů mas─ů cia┼éa (MONW). Wyk┼éad przeprowadzony by┼é przez dr hab. n. med. Lucyn─Ö Ostrowsk─ů, a nast─Öpnie przez dr in┼╝. Katarzyn─Ö Kowalcze.

Oty┼éo┼Ť─ç ta diagnozowana jest u os├│b maj─ůcych prawid┼éow─ů mas─Ö cia┼éa (BMI <25 ), ale zwi─Ökszon─ů ilo┼Ť─ç trzewnej tkanki t┼éuszczowej, co wi─ů┼╝e si─Ö te┼╝ ze zmniejszon─ů wra┼╝liwo┼Ťci─ů tkanek na insulin─Ö, hiperinsulinemi─ů, aterogennym profilem lipidowym i podwy┼╝szonym ci┼Ťnieniem t─Ötniczym.┬á┬áNiestety nie ma dok┼éadnych wytycznych, kt├│re pozwoli┼éy by rozpozna─ç MONW. Nie ma r├│wnie┼╝ rozpoznanej dok┼éadnej przyczyny, dlaczego u niekt├│rych ludzi z prawid┼éow─ů mas─ů cia┼éa wyst─Öpuje podatno┼Ť─ç na gromadzenie si─Ö tkanki t┼éuszczowej w okolicy brzucha kosztem bezt┼éuszczowej masy cia┼éa. Szacuje si─Ö, ┼╝e os├│b z tym zespo┼éem mo┼╝e by─ç od 4,6-30%.

Jaki jest obraz psychologiczny MONW?

  • osoby te uwa┼╝aj─ů, ┼╝e ich masa cia┼éa jest prawid┼éowa, s─ů zadowoleni ze swojego wygl─ůdu (mimo tkanki t┼éuszczowej zgromadzonej w okolicy brzucha),
  • bagatelizuj─ů dolegliwo┼Ťci zdrowotne (ewentualnych dolegliwo┼Ťci nie wi─ů┼╝─ů ze swoj─ů mas─ů cia┼éa ani stylem ┼╝ycia),
  • nie zdaj─ů sobie sprawy z zagro┼╝e┼ä wynikaj─ůcych z oty┼éo┼Ťci.

Zalecane post─Öpowanie dietetyczne:

  • Nie ma konkretnego schematu post─Öpowania dietetycznego u os├│b z MONW. Ustalaj─ůc plan ┼╝ywieniowy nale┼╝y si─Ö kierowa─ç wg zalece┼ä dla wyst─Öpuj─ůcych u tych os├│b zaburze┼ä metabolicznych takich jak IO, zaburzenia gospodarki w─Öglowodanowej, nieprawid┼éowe warto┼Ťci HDL i LDL, podwy┼╝szone st─Ö┼╝enie tr├│jgliceryd├│w, NT
  • Dietoterapia powinna opiera─ç si─Ö na zaleceniach zawartych w Standardach Post─Öpowania Dietetycznego odpowiedniego w oty┼éo┼Ťci, chorobach kardiologicznych i diabetologicznych, kt├│re przedstawiono w 2015, 2016, 2017 r. Zgodnie z tymi zaleceniami proponuje si─Ö diet─Ö:
    • z kontrolowan─ů ilo┼Ťci─ů kwas├│w t┼éuszczowych
    • ilo┼Ť─ç bia┼éka ustalona indywidualnie w zale┼╝no┼Ťci od stanu zdrowia ( w niekt├│rych przypadkach zwi─Ökszy─ç ilo┼Ť─ç bia┼éka pochodz─ůcego ze ┼║r├│de┼é ro┼Ťlinnych)
    • ograniczenie w─Öglowodan├│w ┼éatwoprzyswajalnych g┼é├│wnie fruktozy i sacharozy
    • b┼éonnik 14g/1000 kcal diety
    • witaminy i sk┼éadniki mineralne ustalone indywidualnie w zale┼╝no┼Ťci od stanu zdrowia, ale ich ┼║r├│d┼éem powinny by─ç produkty spo┼╝ywcze
    • 2 porcje ryb tygodniowo (po 140 g ka┼╝da), z kt├│rych przynajmniej jedna porcja ma by─ç ryb─ů t┼éust─ů.
    • orzechy niesolone w ilo┼Ťci 30 g jako sta┼éy element diety kardioprotekcyjnej
    • zwi─Ökszenie aktywno┼Ťci fizycznej
    • diety, kt├│re maj─ů udokumentowan─ů skuteczno┼Ť─ç to: dieta DASH, dieta ┼Ťr├│dziemnomorska, dieta Portfolio.
    • dieta oparta o produkty, kt├│re maj─ů niski indeks glikemiczny mo┼╝e by─ç istotnym elementem dietoterapii i profilaktyki u pacjent├│w z nadwag─ů, oty┼éo┼Ťci─ů, insulinooporno┼Ťci─ů, zaburzon─ů gospodark─ů lipidow─ů i problemami kardiologicznymi.

 

Drugim tematem konferencji by┼éy ÔÇťInterwencje ┼╗ywieniowe u pacjent├│w z rakiem ┼╝o┼é─ůdkaÔÇŁ. Wyk┼éad zosta┼é poprowadzony przez dr n. med. Ann─Ö Zmarz┼éy i mgr Ann─Ö Kotylak.

G┼é├│wnymi metodami leczenia raka ┼╝o┼é─ůdka s─ů operacja i chemioterapia. Post─Öpowanie ┼╝ywieniowe zale┼╝ne jest od etapu choroby i leczenia. Podczas chemioterapii pacjenci mog─ů stosowa─ç diet─Ö normaln─ů zmodyfikowan─ů pod wzgl─Ödem wyst─Öpuj─ůcych dolegliwo┼Ťci. Natomiast przed planowan─ů operacj─ů istotna jest interwencja ┼╝ywieniowa polegaj─ůca na stosowaniu mi─Ödzy innymi doustnych produkt├│w ┼╝ywieniowych (DPS/ONS) – okres pooperacyjny wi─ů┼╝e si─Ö ze znaczn─ů utrat─ů masy cia┼éa.

Bezpo┼Ťrednio po zabiegu pacjent ┼╝ywiony jest dojelitowo lub pozajelitowo.

Diet─Ö doustn─ů w┼é─ůcza si─Ö po sprawdzeniu szczelno┼Ťci zespolenia i zwykle w pierwszych dobach po operacji. Pocz─ůtkowo musz─ů by─ç to ma┼ée porcje podawane 5-6 razy dziennie (w ┬ániekt├│rych przypadkach nawet do 10 razy dziennie) w postaci kleiku lub kaszki na wodzie. W tym czasie nale┼╝y wyeliminowa─ç laktoz─Ö i cukry proste (mo┼╝na do nich wr├│ci─ç najwcze┼Ťniej po 4 tygodniach od operacji). Kolejne posi┼éki powinny mie─ç posta─ç rozdrobnion─ů a w miar─Ö mo┼╝liwo┼Ťci i braku dolegliwo┼Ťci ┼╝ywienie dostosowywa─ç tak, aby nie odbiega┼éo od prawid┼éowej diety zdrowego cz┼éowieka.┬áU chorych po usuni─Öciu ┼╝o┼é─ůdka konieczna jest do┼╝ywotnia suplementacja witaminy B12 i cz─Östo ┼╝elaza.

 

Kolejnym omawianym przez dr n. med. Ann─Ö Zmarz┼éy i mgr Magdalen─Ö Maciejewsk─ů-Cebulak zagadnieniem by┼éa rola ┼╝ywienia u pacjent├│w z rakiem jelita grubego.

  • G┼é├│wnym celem dietoterapii u tych pacjent├│w jest zapobieganie lub leczenie niedo┼╝ywienia, ┼éagodzenie skutk├│w ubocznych leczenia onkologicznego.
  • ┼╗ywienie musi by─ç zaplanowane indywidualnie dla ka┼╝dego pacjenta bior─ůc pod stan od┼╝ywienia, zapotrzebowanie na energi─Ö i makrosk┼éadniki, choroby wsp├│┼éistniej─ůce, preferencje smakowe pacjenta, mo┼╝liwo┼Ťci pacjenta w przygotowaniu posi┼éku, dolegliwo┼Ťci ze strony pp oraz inne skutki uboczne terapii onkologicznej.
  • Zalecana jest dieta ┼éatwo strawna, bogato bia┼ékowa i z ograniczon─ů ilo┼Ťci─ů b┼éonnika pokarmowego.
  • G┼é├│wnymi ┼║r├│d┼éami bia┼éka powinny by─ç chude mi─Ösa (drobiowe, ciel─Öcina, kr├│lik), chude gatunki ryb, bia┼éka jaj. Chude przetwory mleczne mog─ů by─ç podawane w zale┼╝no┼Ťci od indywidualnej tolerancji pacjenta.
  • Zaleca si─Ö unikanie ostrych przypraw i produkt├│w wzdymaj─ůcych
  • U pacjent├│w ze stomi─ů ┼╝ywienie nale┼╝y dostosowa─ç w zale┼╝no┼Ťci od rodzaju stomii jak─ů posiada pacjent oraz zadba─ç o edukacj─Ö ┼╝ywieniow─ů pacjenta odno┼Ťnie produkt├│w, kt├│re nasilaj─ů lub ┼éagodz─ů dolegliwo┼Ťci.

Czwartym tematem konferencji by┼éa ÔÇťRedukcja wagi u pacjentek po zako┼äczonym leczeniu raka piersiÔÇŁ. Wyk┼éad poprowadzony by┼é przez prof. dr hab. Magdalen─Ö Olszancek─ů – Glinianowicz. Najwa┼╝niejsze wnioski to:

  • Kobiety po zako┼äczonym leczeniu raka piersi, kt├│re s─ů cierpi─ů na oty┼éo┼Ť─ç i maj─ů nisk─ů aktywno┼Ť─ç fizyczn─ů maj─ů gorsze rokowanie prze┼╝ycia.
  • Niskie spo┼╝ycie b┼éonnik pokarmowego jest czynnikiem ryzyka rozwoju raka piersi, a zwi─Ökszenie jego ilo┼Ťci w diecie o co najmniej 10 g zmniejsza linowo to ryzyko
  • Wzrost aktywno┼Ťci fizycznej oraz zmniejszenie masy cia┼éa zmniejszaj─ů ryzyko raka piersi oraz daj─ů lepsze odleg┼ée wyniki leczenia.
  • Redukcja masy cia┼éa mo┼╝e poprawi─ç prze┼╝ycie u kobiet ze zdiagnozowanym rakiem piersi.
  • Badania ukazuj─ů, ┼╝e leczenie oty┼éo┼Ťci powinno by─ç cz─Ö┼Ťci─ů terapii onkologicznej u pacjentek z rakiem sutka.

Nast─Öpny wyk┼éad poprowadzony zosta┼é przez dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska oraz dr in┼╝. Katarzyn─Ö Kowalcze i dotyczy┼é on post─Öpowania dietetycznego u pacjent├│w z przewlek┼éymi chorobami nerek.

Odpowiednie ┼╝ywienie ma zasadnicze znaczenie u os├│b z przewlek┼éymi chorobami nerek w procesie terapeutycznym. Najwa┼╝niejsze zalecenia to:

  • Zapotrzebowanie energetyczne 30-35 kcal/kg m.c z racji tego, ┼╝e pacjenci z PChN s─ů cz─Östo niedo┼╝ywieni
  • Bia┼éko 0,8 g/kg m.c, a w momencie zmniejszenia przes─ůczania k┼é─Öbuszkowego nale┼╝y zmniejszy─ç ilo┼Ť─ç bia┼éka do 0,6 g/kg m.c. Bia┼éko powinno by─ç pe┼énowarto┼Ťciowe, pochodzenia zwierz─Öcego ale ograniczeniu podlegaj─ů produkty z du┼╝─ů zawarto┼Ťci─ů fosforu
  • W momencie znacznych ogranicze┼ä w poda┼╝y bia┼éka konieczne jest podawanie ketoanalog├│w aminokwas├│w egzogennych (ketosteril)
  • T┼éuszcze w ilo┼Ťci 1 g/kg m.c. pochodzenia ro┼Ťlinnego oraz z ryb
  • Ilo┼Ť─ç fosforu, potasu, sodu jest ┬áuzale┼╝niona od stanu klinicznego pacjenta.
  • Ilo┼Ť─ç podawanych p┼éyn├│w oblicza si─Ö dodaj─ůc do obj─Öto┼Ťci dobowej diurezy ok 500 ml na straty z wydalanym potem, ka┼éem i drogi oddechowe.

Ostatni wyk┼éad przedstawiony przez prof. dr hab. Magdalen─Ö Olszaneck─ů – Glinianowicz dotyczy┼é patomechanizm├│w ┼é─ůcz─ůcych cukrzyc─Ö z nowotworami i chorobami nerek, natomiast p├│┼║niej Pani mgr Irena Ma┼äkiewicz – ┼╗urawska przedstawi┼éa strategie ┼╝ywieniowe, jakie powinny by─ç przyj─Öte u pacjent├│w, u kt├│rych wyst─Öpuj─ů te choroby.

 

Logowanie