Ile kosztuje założenie i prowadzenie własnego gabinetu dietetycznego

Planer dla Dietetyka – Wrzesień 2019 – do druku
Sierpień 30, 2019
CZ.1 Jakie są metody analizy składu ciała?
Wrzesień 25, 2019

Mimo, że zawód dietetyka jest coraz bardziej popularny, miejsc pracy na etacie wciąż jest niewiele. Dlatego coraz więcej dietetyków po zakończeniu edukacji rozważa założenie własnego gabinetu. Zanim jednak decyzja zostanie podjęta, warto zastanowić się, jakie są koszty założenia i prowadzenia własnego gabinetu dietetycznego.

Przedstawiamy orientacyjne wydatki, z jakimi należy się liczyć, chcąc pracować we własnym gabinecie.

 

  1. Wyposażenie gabinetu dietetycznego i niezbędne narzędzia:
  • Meble do gabinetu ( biurko, kanapa, krzesło, regał itp.) – ok. 2000-2500 zł
  • Analizator składu ciała – ceny urządzeń wahają się od ok. 500 zł nawet do 50 000 zł. Przyjmijmy do naszej analizy koszt najbardziej popularnego analizatora – ok. 8 000 zł
  • Program do układania jadłospisów – ok. 1000 zł/ rok. Tutaj możesz przetestować Dietico – najbardziej intuicyjny program na rynku.
  • Pieczątka firmowa – ok. 50 zł
  • Strona internetowa – ok. 2500 zł
  • Komputer – można wykorzystać prywatny komputer, ten wydatek może być zbędny. Chcąc kupić nowy sprzęt na potrzeby firmy, potrzebujemy od 2000 do 6000 zł
  • Drukarka – 500-1000 zł

 

  1. Koszty miesięczne związanie z działaniem gabinetu dietetycznego

STAŁE

  • ZUS – przez pierwsze pół roku jest możliwość skorzystania z Ulgi na Start i wtedy ponosimy koszt jedynie ubezpieczenia zdrowotnego, tj. 342,32 zł, a przez kolejne 2 lata obowiązuje dodatkowo ZUS preferencyjny i na chwilę obecną (wrzesień 2019) jest to koszt 555,89 zł (łącznie dobrowolnym z ubezpieczeniem chorobowym). Ulga na Start może być wykorzystana przez osoby, które zakładają działalność gospodarczą po raz pierwszy lub od zakończenia/zawieszenia działalności minęło co najmniej 60 miesięcy kalendarzowych.
  • Czynsz – 500-1500 zł (koszty wynajmu lokalu są uzależnione od miasta/lokalizacji/standardu)
  • Media (prąd, woda, ogrzewanie) – 200-400 zł
  • Księgowość –  ok. 200-300 zł
  • Abonament za internet i telefon – ok. 100 zł

ZMIENNE

  • Podatek dochodowy – 18 lub 19% dochodów w zależności od zadeklarowanej formy opodatkowania
  • Działania promocyjne/marketingowe  – ok 100-500 zł

Materiały biurowe, papier do drukarki, płyn do dezynfekcji analizatora itp.  – ok. 50-100 zł

 

Inne, dodatkowe koszty, z jakimi trzeba się liczyć prowadząc własny gabinet dietetyczny:

  • Koszty związanie z rozwojem i doszkalaniem- koszty konferencji, szkoleń, webinariów, czasopism branżowych, książek.
  • Opłaty związane z utrzymaniem strony internetowej (domena internetowa, hosting)

 

Początkowe koszty związane z założeniem gabinetu dietetycznego są niewątpliwie dość wysokie. Można jednak rozważyć opcję dofinansowania (unijnego lub z urzędu pracy), z czego korzysta wielu początkujących przedsiębiorców.

Jeżeli nie ma możliwości uzyskania dofinansowania wiele z wymienionych wydatków można spróbować ograniczyć. Jak?

  1. Nie trzeba kupować od razu profesjonalnego analizatora składu ciała – wystarczy waga, fałdomierz i centymetr, aby monitorować postępy pacjentów.
  2. Można poszukać lokalu już wyposażonego – odchodzi wtedy konieczność kupowania mebli.
  3. Mimo, że strona internetowa jest wizytówką firmy, w początkowym okresie działalności, można rozważyć założenie firmowych profili w social media (np. FB, Instagram) i tam z powodzeniem prezentować swoje usługi i pozyskiwać klientów.
  4. Początkowo nie trzeba wynajmować lokalu na cały miesiąc. Można poszukać miejsca, w którym jest możliwość przyjmowania pacjentów np. 2 razy w tygodniu i tylko za te dni się rozliczać. Koszt czynszu i rachunków znacznie się wtedy zmniejszy.

 

Wszystkich wydatków nie da się przewidzieć. Trzeba być przygotowanym na to, że prowadząc własną działalność będą pojawiać się sytuacje, kiedy koszty wzrosną. Natomiast warto sobie przekalkulować i poznać wydatki, które są pewne i ponosi się je już na starcie.  Można dzięki temu zdecydować czy otworzyć własny gabinet dietetyczny.

Logowanie