Praca z pacjentem w gabinecie dietetycznym, niezależnie od stażu specjalisty, stanowi duże wyzwanie.
Jej przebieg jest zależny od licznych czynników takich jak stan zdrowia, oczekiwania czy motywacja pacjenta.
Chcąc jak najlepiej poznać osobę, która zgłasza się do nas po pomoc, podczas pierwszego spotkania, prowadzimy obszerny wywiad.
Czy zwracamy jednak uwagę na psychologiczne aspekty tworzonych przez nas jadłospisów? Czy potrafimy zidentyfikować czynniki, które mogą sprawić, że pacjent będzie miał trudność
w przestrzeganiu zaleceń? Co możemy zrobić, aby pomóc pacjentowi skutecznie zmienić nawyki żywieniowe?
Okazuje się, że istotne jest nie tylko to, co spożywa pacjent. Niebagatelną rolę odgrywa także charakterystyczny dla danej osoby styl jedzenia.
Na styl jedzenia człowieka składają się jego przekonania i zwyczaje dotyczące czasu, miejsca, sposobu jedzenia oraz dań pasujących do określonych posiłków.
Rozwój unikalnego stylu jedzenia (sposobu jedzenia) zależny jest od czynników genetycznych, fizjologicznych, psychologicznych i społecznych.
Zgodnie z podziałem wprowadzonym przez prof. dr hab. Grażynę Wieczorkowską-Wierzbińską możemy wyróżnić trzy grupy stylów jedzenia: normalne, problemowe i optymalne.
W tym artykule skupię się na metodach przydatnych w pracy z pacjentami prezentującymi normalne style jedzenia.
Teoretycznie mogą zdarzyć się dwie osoby, które, wypełniając ankietę dietetyczną, zadeklarują identyczne preferencje żywieniowe, a mimo to okaże się, że powinniśmy zaproponować im zupełnie inne jadłospisy i metody pracy.
Dlaczego?!
Ponieważ wspomniani pacjenci będą różnić się zakresem akceptowanych wzorców, godzin posiłków
i sytuacji, w których mogą sięgnąć po żywność.
Jeden z nich może prezentować przedziałowy styl jedzenia, który charakteryzuje się szerokimi obszarami akceptacji artykułów spożywczych, miejsca, czasu i sposobu jedzenia.
Drugi zaś może przejawiać punktowy styl jedzenia, którego istotą jest kierowanie się precyzyjnie określonymi zasadami dotyczącymi składu posiłku, a także czasu, miejsca i sposobu jego spożycia.
Ludzie, cechujący się szerokimi obszarami akceptacji artykułów spożywczych, miejsca, czasu i sposobu jedzenia przejawiają przedziałowy styl jedzenia.
Osoba cechująca się przedziałowym stylem jedzenia sięga po wiele produktów spożywczych, w różnych formach. Także w kontekście określonych posiłków jest w stanie zaakceptować różnorodne dania. Im silniej przedziałowy styl jedzenia przejawia, tym bardziej elastyczne są jej zachowania żywieniowe. Osoby o skrajnie przedziałowym stylu jedzenia twierdzą, że na śniadanie zdarzało im się jeść nawet kotleta schabowego lub zupę pomidorową.
Zalety pracy z osobą cechującą się przedziałowym stylem jedzenia:
Negatywne aspekty pracy z osobą cechująca się przedziałowym stylem jedzenia:
Osoby prezentujące przedziałowy styl jedzenia o dużym nasileniu mogą jeść chaotycznie i impulsywnie.
Podczas pracy z pacjentem prezentującym przedziałowy styl jedzenia powinniśmy:
Świadomość istnienia powyższych aspektów i zwrócenie na nie uwagi pacjentowi jest niezwykle istotne w kontekście kształtowania nawyków żywieniowych i osiągnięcia przez niego zamierzonego celu.
Punktowość wiąże się z precyzyjnie określonymi zasadami dotyczącymi składu posiłku, a także czasu, miejsca i sposobu jego spożycia.
Zalety pracy z osobą prezentującą punktowy styl jedzenia:
Negatywne aspekty pracy z osobą prezentującą punktowy styl jedzenia:
Osoby, które cechują się rytmicznym stylem jedzenia, spożywają określoną ilość posiłków,
w równomiernych porcjach i o stałych godzinach.
W większości sytuacji jest to styl jedzenia sprzyjający zdrowiu i dobremu samopoczuciu.
W skrajnym wypadku brak elastyczności w tym zakresie może jednak negatywnie wpływać na jakość życia pacjenta.
W przypadku nadmiernego zaabsorbowania pacjenta godzinami posiłków powinniśmy postarać się dowiedzieć, z czego wynika jego zachowanie. Być może jego przyczyną jest np. przekonanie dotyczące wpływu regularności posiłków na efekty diety redukcyjnej.
Przykład z praktyki:
Pacjentka gabinetu dietetycznego złamała rękę. Skorzystała ze zwolnienia lekarskiego i spędziła trzy tygodnie w domu. Mimo to postanowiła przestrzegać zaleceń dotyczących godzin posiłków. Wstawała więc o 6 rano, zjadała śniadanie i ponownie kładła się spać.
Pamiętajmy o tym, aby przy omawianiu sposobu realizacji jadłospisu zwrócić uwagę na godziny posiłków. Dobrze jest wytłumaczyć pacjentowi, jak może je aktualizować w zależności od bieżącej sytuacji życiowej.
Dolny (wisceralny) styl jedzenia związany jest głównie z unikaniem dyskomfortu powodowanego uczuciem głodu. Pacjent może zaznaczyć, że jego priorytetem podczas dietoterapii będzie możliwość wykonywania codziennych zajęć i skupienia uwagi.
Zaletą tego stylu jedzenia jest fakt, że pacjent prawdopodobnie będzie dbał o regularność posiłków.
Zagrożenie związane z wisceralnym stylem jedzenia polega na tym, że w momencie braku możliwości spożycia zdrowego posiłku, pacjent nie będzie w stanie poczekać, lecz zdecyduje się na zjedzenie aktualnie dostępnej żywności. Gdyby sytuacja taka często się powtarzała, mogłoby to negatywnie wpłynąć na jego stan zdrowia.
Prowadząc osobę, o silnie wisceralnym stylu jedzenia możemy zaproponować jej, aby miała przy sobie zdrową przekąskę na wypadek sytuacji, w której pojawi się głód. Może to się zdarzyć np. kiedy nieoczekiwanie będzie musiała zostać dłużej w pracy.
Uwaga! Warto zróżnicować czy głód, którego doświadcza pacjent, jest odczuciem fizycznym czy też emocjonalnym.
Możliwe, że tak naprawdę, sięga po jedzenie w celu redukcji napięcia psychicznego.
Dla ludzi przejawiających ten styl jedzenia niezwykle ważny jest smak, zapach i wygląd potraw. Większość z tych osób sama poprosi, aby w ich menu zagościły inspirujące, kolorowe posiłki. Innych o ten aspekt będziemy musieli dopytać.
Uwaga!
Ludzie często proszą nas o to, aby dieta była szybka, łatwa w przygotowaniu i praktyczna. To wcale nie znaczy, że nie liczy się dla nich estetyka podania posiłku.
Przykład z praktyki:
W gabinecie dietetycznym pojawiła się kobieta, która w związku z obowiązkami służbowymi dużo czasu spędzała w podróży. Poprosiła o praktyczny jadłospis, dostosowany do jej trybu życia.
Kiedy po tygodniu, stosowania jadłospisu, dietetyk poprosił ją o informację zwrotną, powiedziała, że jadłospis jest praktyczny, ale zbyt mało kolorowy.
Od tej pory w podróż wybierała się z paczką wiórek oraz pestek.
Podsumowanie informacji o stylach jedzenia
Style jedzenia to temat, który z reguły poruszany jest wyłącznie podczas teoretycznych rozważań.
Warto jednak poświęcić mu nieco więcej uwagi. Wiedzę o charakterystycznych sposobach jedzenia naszych pacjentów można wykorzystać, planując dla nich skuteczne jadłospisy.
Z pewnością przedłoży się to na jakość usługi i efektywność dietoterapii.
Autor: mgr Maria Sobieszek
Źródła :
Brytek-Matera A., Psychodietetyka, PZWL, Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020
Wieczorkowska-Wierzbińska G., Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania UW, Warszawa 2011