Założenie działalności gospodarczej stanowi duże wyzwanie. Ponadto, jest związane ze zobowiązaniami finansowymi. Dlatego wielu dietetyków obawia się tego kroku.
Jeśli Ty także nie jesteś pewien czy powinieneś już teraz rozpocząć samodzielne prowadzenie firmy, daj sobie czas i dobrze zaplanuj swoje działania.
Jeśli skończyłeś studia na kierunku dietetyka, z pewnością dysponujesz wiedzą z zakresu żywienia i podstaw medycy. Dzięki niej, czytając informacje zamieszczone w internecie czy prasie, możesz
z łatwością odróżnić rzetelne źródła od niepopartych widzą medyczną mitów żywieniowych.
To daje Ci dużą przewagę nad osobami, które pracują w branży dietetycznej mimo braku wykształcenia kierunkowego.
Musisz jednak wiedzieć, że dietetyka jest dziedziną, która stale się rozwija. Dlatego też, mimo ukończenia studiów, powinieneś wciąż się szkolić i zdobyć nową wiedzę. Pamiętaj, że współpraca z drugim człowiekiem jest związana z dużą odpowiedzialnością. Zalecenia żywieniowe, które otrzymuje pacjent, muszą być zgodne z aktualną wiedzą medyczną.
Ponadto, w toku studiów często nie ma zajęć poświęconych komunikacji z pacjentem czy psychodietetyce.
Jeśli brakuje Ci kompetencji w tym zakresie, postaraj się zaopatrzyć w odpowiednią literaturę lub wybierz się na szkolenie. Umiejętności miękkie są kluczem do nawiązywania relacji z pacjentem oraz wspierania jego motywacji.
Na początku drogi zawodowej zupełnie naturalne jest to, że brakuje Ci pewności i doświadczenia.
Prawdopodobnie, na początku przygotowywanie diet i zaleceń będzie Ci zajmowało dużo czasu.
Ponadto, wielokrotnie będziesz zastanawiać się jak przekazać określone informacje pacjentom.
Pamiętaj, że pokora jest bardzo dobrą cechą młodego ( i nie tylko 😉) dietetyka. Pomaga się rozwijać i szukać rozwiązań. Daj sobie czas na staranne wykonanie pracy i przyzwolenie na zapytanie o radę starszego stażem dietetyka.
Zastanów się też jakich pacjentów jesteś gotowy przyjąć. Być może jest dziedzina, w której się specjalizujesz i chciałbyś zająć się właśnie nią? Może też być jednostka chorobowa, do której nie umiesz dostosować dieteterapii. Pamiętaj, że masz prawo poinformować o tym pacjenta i nie zdecydować się na współpracę. Nie jest to powód do wstydu.
Obecnie większość dietetyków specjalizuje się w określonych dziedzinach, właśnie po to, by jakość ich usług była jak najwyższa.
Założenie działalności gospodarczej wiąże się ponoszeniem kosztów tj. ZUS czy podatek. Na początku, gdy nie jesteś pewien czy firma przyniesie zyski, możesz mieć obawy dotyczące opłacalności Twoich działań.
Co możesz zrobić, aby zdobyć doświadczenie przed założeniem własnej firmy dietetycznej ?
Co możesz zrobić, aby racjonalnie zaplanować rozwój biznesu?
Nie istnieje jedyna, słuszna droga do tego, aby otworzyć gabinet dietetyczny. To kiedy się na to się zdecydujesz, zależy od Twojej gotowości, sytuacji życiowej i wielu innych czynników.
Jeśli jednak marzysz o własnej firmie, postaraj się dobrze zaplanować jej rozwój. Dobrym pomysłem jest regularne poszerzanie wiedzy z zakresu dietetyki oraz zdobywanie umiejętności i narzędzi z zakresu tzw. umiejętności miękkich.
Autor: mgr Maria Sobieszek