Jesteśmy po aktualizacji programu, w której między innymi dodaliśmy przydatną funkcję – planowanie w jadłospisie dań wieloporcjowych z czytelną informacją dla pacjenta.
Do tej pory w programie dodawaliśmy przepisy na dania w przeliczeniu na jedną porcję (np. 1 porcja sałatki, jedna porcja makaronu z odpowiednią gramaturą poszczególnych produktów). Teraz dietetycy mają możliwość dodawania dań wieloporcjowych – to znaczy mogą zalecić pacjentowi wykonanie większej ilości tego samego jedzenia z informacją, jaką jego część mają spożyć w konkretnym posiłku.
Ma to swoje plusy, przede wszystkim pacjent oszczędza czas mogąc przygotować jednorazowo kilka porcji tej samej potrawy. Dietetyk w programie ma przy tym czytelne przeliczenie wartość odżywczej każdej z zaplanowanych porcji.
Wprowadzenie dania wieloporcjowego w module DANIA
Wybór dania wieloporcjowego i umieszczenie do w kreatorze jadłospisu (wybieramy pełne danie i określamy jaka ilość porcji danego dania jest do zjedzenia w tym posiłku) Poniżej program pokazuje jaka ilość porcji tego dania jest jeszcze do wykorzystania
Na kreatorze jadłospisu widzimy ile porcji w jakich dniach i posiłkach zostało wykorzystane
Na wydruku pacjent ma podaną informację jak wykonać całe danie i jaką porcję tego dania na spożyć w konkretnym posiłku.